AYO zou geen echte studentenvereniging zijn zonder haar eigen TD. Daarom organiseren we jaarlijks een themafeest. Elk themafeest vertrekt vanuit een culturele viering of aangelegenheid binnen de Afrikaanse diaspora of op het continent. 

Sapés Comme Jamais TD.
Dit jaar houden we onze tweede editie van het themafeest sapologie. Sapologie is een culturele beweging uit Congo-Brazzaville en de Democratische Republiek Congo. De essentie van de beweging is mode, stijl en imago, of eerder het herdefiniëren ervan. Alles draait om het beeld dat wordt gegeven aan de buitenwereld.  Opvallen is het doel en dat doen de sapeurs met kleurrijke kleren en populaire merken. Sapologie kent een lange en rijke geschiedenis en is een vorm van dandyisme, maar ook ongehoorzaamheid.

Dit thema gaat dus hand in hand met een dresscode die Afrika representeert in al haar kleurrijke en diverse aspecten. We sporen onze gasten dan ook aan de sapeurs in hen naar boven te halen en de gekste, meest kleurrijke outfits aan te trekken. Zo stellen wij sapologie op een leuke manier voor aan onze medestudenten en leren ze een modieus en feestelijk aspect van deze Afrikaanse beweging kennen.

 

In het academiejaar 2017-2018 introduceerden we voor het eerst het concept van Black History Month in België.  
Vanaf het academiejaar 2018-19 wordt deze in samenwerking met Black History Month Belgium georganiseerd met elke jaar een nieuwe concept als hoofdthema.

Onder BHM verstaan we alvast het volgende:

Black History Month als culturele politiek en culturele democratie

Enerzijds heb je de term culturele politiek. Dit verwijst naar de manier waarop cultuur – met inbegrip van de attitudes, meningen, overtuigingen en perspectieven van mensen, evenals de media en kunst – de maatschappij en politieke opinie vormt, en aanleiding geeft tot sociale, economische en wettelijke realiteiten. Anderzijds is er het concept culturele democratie dat het belang aantoont van de bescherming en bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving. Dit willen wij vanuit AYO ook aanmoedigen, BHM is immers een poging om de manier waarop we het verleden vertegenwoordigen te transformeren. Het is een poging om de geschiedenis eerlijker en inclusiever te maken voor ons allemaal, ongeacht onze socio-economische, etnische of culturele achtergrond.

Black History Month als rechtvaardiging
Black History is een strijd om erkenning die counter-histories produceert, gecentreerd rond die ervaringen en herinneringen die niet zijn gehoord en geïntegreerd in officiële geschiedenissen. Net als het radicale feminisme en de bevrijdingstheologie daagt BHM het officiële narratief uit en tracht het te ondermijnen. Het vertelt een ander verhaal. Geschiedenis als rechtvaardiging heeft als doel mensen van Afrikaanse afkomst te verdedigen tegen valse beschuldigingen en teksten uit te dagen die suggereren dat onze bijdragen aan de geschiedenis onbelangrijk zijn en onwaardig voor herkenning.

Black History Month als viering
Black History Month is ten slotte ook een gelegenheid om prestaties en black excellence te prijzen en onze doorzetting te vieren – via dans, muziek, poëzie, beeldende kunst, etc.

Van belang voor AYO is het contextualiseren van BHM binnenin Antwerpse, Vlaamse en Belgische kaders, zonder de globale idealen en bewegingen te verloochenen. Anders dan in andere landen waar BHM in februari of in oktober valt, verkiezen wij maart. Omdat dit tevens de maand is met de internationale dag tegen racisme.