YAYA NA LEKI
Yves Namugunga

In “Yaya na Leki” wisselen Lieven Miguel Kandolo (Oud-bestuurslid van AYO) en Moussa Don Pandzou gedachten uit die gepaard gaan met het leven als Afrobelg in België.

 In snel leesbare brieven vind je inzichten over taboeonderwerpen als mentale gezondheid bij mannen in Congolese kringen, de ervaring als moslim binnen de Congolese gemeenschap, een voorspelling van België en Congo in 2030, het belang van goede leerkrachten voor mensen met een niet-Belgische achtergrond… In dit boek heb ik de 2 personen beter leren kennen, zonder met hen te praten. 

Persoonlijk vind ik dit boek een aanrader, niet alleen omdat ik zelf ook Congolese roots heb en dit boek zeer herkenbaar was, maar ook omdat ik vind dat dit een mooie dialoog was van 2 broeders die beide een andere manier hebben van kijken naar verschillende onderwerpen. Het was mooi om te zien hoe 2 zwarte mannen schreven over thema’s als mentale gezondheid, zaken die vandaag nog steeds een groot taboe zijn in de Congolese gemeenschap, ik hoop dat initiatieven als deze voor meer dialoog kunnen zorgen als het gaat over onderwerpen als deze.

 

De boekvoorstelling vindt plaats op 13 februari van 20:00 tot 21:00 op facebook live en EPO live.

BLACK LIVES MATTER
Mirlanda Van Hoyweghen

‘All lives don’t matter, until Black lives matter!’- klinkt het door de straten van Amerika sinds de dood van George Floyd in mei. Dit is ook de slogan van de Black Lives Matter, de Amerikaanse beweging die het systematisch racistische politiegeweld tegen Afro-Amerikanen bestrijdt.

Black Lives Matter (BLM) bestaat al sinds 2012 en is ontstaan als opstand tegen de dood van Trayvon Martin. Trayvon Martin was een 17-jarige jongen die 20 keer beschoten werd in zijn tuin door twee politieagenten. De agenten dachten dat hij een geweer vasthield, uiteindelijk had Trayvon gewoon zijn gsm vast. Eén van de twee agenten werd 3 dagen geschorst, maar ze werden niet verder veroordeeld.

De dood van George Floyd was dus niet de start van BLM. Het was eerder de druppel die de emmer deed overlopen. Voor het overlijden van George Floyd hoorde je maar sporadisch over BLM. Maar toen George vermoord werd stond alles even stil. George Floyd was de zoveelste Zwarte Amerikaan die vermoord werd door de politie tijdens een “verkeerd” gelopen arrestatie.

Steeds meer slachtoffers van systematisch racistisch politiegeweld werden bekend, George Floyd was maar het puntje van de ijsberg. Voor hem waren er ook de moorden van: Elijah McClain, Na’Kia Crawford, Oluwatoyin Salu, Riah Milton, Dominique Rem’mie Fells, Robert Fuller, Malcom Harsch, Rayshard Brooks, Regis Korchinshi-Paquet, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Tete Gulley, Rodney King, Ashton Dickinson, Abdirahman Abdi, Eric Reason, Stephon Clark, Botham Jean, Dominque Clayton, Pamela Turner, Willie Tillman, Philando Castile, Atatiana Jefferson, Antwon, Rose II, Michelle Cusseaux, Alton Sterling, Sandra Bland, Charleena Lyles, Tamir Rice, Michael Brown, Ezell Ford, Tanisha Anderson, Eric Garner, Kathryn Johnston, Rekia Boyd, Jeffrey Reodica, Andrew Loku, Kayla Moore, Duane Christian, Lester Donaldson, Albert Johnson, D’andre Campbell, Dominic, Sabatino, Albert Moses, Wayne Williams, Otto Vass, Byron Debassige, Reyall Jardine-Douglas en Ian Pryce.

En dit zijn slechts de namen die we kennen.

Het recentste slachtoffer is Jacob Blake. Jacob wou een ruzie tussen twee vrouwen oplossen en hij werd door een agent 7 keer in de rug geschoten. Vlak voor de ogen van zijn drie kinderen.

“Maar, deze moorden gebeurde in Amerika, waarom protesteren ze dan ook in Brussel?” Systematisch racistisch politiegeweld gebeurt niet enkel in Amerika, landen zoals: Brazilië, Australië en Nederland hebben ook slachtoffers gerapporteerd.

En in juli werd de 29-jarige Antwerpse Aberrahman Akram Kadri een slachtoffer van politiegeweld. Akram Kadri overleed tijdens een arrestatie in Antwerpen, verschillende agenten zaten op hem.

Een beweging zoals BLM zou eigenlijk niet eens moeten bestaan. Simpelweg vermoord worden omdat je huidskleur Zwart is, is fout. Racistisch profileren is fout. En het systematisch racistisch politiegeweld is fout. BLM is niet anti-wit of vindt niet dat Zwarten meer rechten verdienen dan witten. BLM strijdt voor gelijke rechten voor Zwarten, zodat Zwarte mensen niet meer bang moeten zijn dat ze vermoord worden. Simpelweg omdat hun huidskleur Zwart is.

Want all lives can’t and don’t matter, until Black lives matter